2019/05/08

L'Alt Penedès amb la Regió Agrària del Penedès (RAP),Les entitats de Defensa del Territori presenten a Vilafranca el projecte d'Agroregió

10/05/2019 Divendres 10 de maig, a les 19:30, a la sala 3 de l’Escorxador de Vilafranca, la Plataforma No Fem el CIM, la nova entitat RAP (Regió Agroalimentària del Penedès) i els grups ecologistes del Penedès Bosc Verd, GEPEC i GEVEN, farem un acte públic per presentar l’alternativa a la logística industrial, … la creació de la Regió Agroalimentaria del Penedès.

ELS REPTES D’ÒDENA (1) I resseguint el fil del passat 13 d’abril, que vàrem presentar a l’Arboç la proposta del Parc Rural de Montserrat, ara us presentem el projecte sobre la Conca d’Odena a l’Anoia, al costat d’Igualada i dins l’àmbit de la Vegueria Penedès.
L’Associació “Per la Conca” (2) i el Col·lectiu “Eixarcolant" (3) a través dels seus representants: Júlia Solé, Quim Muntané, Josep Baulida i Marc Talavera ens explicaran com fan front a l’amenaça d’un nou polígon industrial de 400 ha. La proposta, que ja s’havia posat sobre la taula fa més de 10 anys, s’ha reactivat ara per l’acord entre els alcaldes locals i l’administració de la Generalitat.

L’associació Per la Conca, nascuda fa mig any per articular una resposta crítica i col·lectiva a la proposta, treballa per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena i denunciar les conseqüències econòmiques, socials i ambientals del model que defensen els alcaldes locals.
A la mateixa zona, el col·lectiu Eixarcolant està impulsant la formació d’un grup de treball per estudiar la creació d’un Parc Agrari que afavoreixi la diversificació de l’agricultura i l’establiment de circuits comercials curts, generant un model agroalimentari de futur per a l’agricultura mediterrània de zones de secà situades a tocar dels centres de consum en un context de canvi climàtic i manca de relleu generacional.
La presentació promet ser interessant, sobretot el debat que es preveu molt intens donat l’estreta relació entre la situació de la logística al Penedès i a la Conca d’Òdena.

(1) http://territori.scot.cat/cat/notices/2011/09/polIgon_d_rsquo_activitat_econOmica_de_can_morera_Odena_2994.php
(2) https://perlaconca.org/
(3) https://eixarcolant.cat/

2019/04/09

Presentació del Parc Rural de Montserrat ... Una alternativa pel Penedès

13.04.2019 Dissabte 13 d'Abril a les 6 de la trda a l'Auditori municipal de l'Arboç presentació del recentment aprovat Parc Rural de Montserrat.
 En Josep Estraé ens presentarà el "Parc Rural de Montserrat" com un exemple de preservació del territori amb la complicitat de tots els municipis que envolten Montserrat. Des de diferents entitats del Penedès proposem esdevenir una "Regió Agroalimentària del Penedès", perquè entenem que és la millor manera de preservar el nostre territori i donar servei a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona amb un valor afegit, de proximitat i que garanteixi la preservació del paisatge penedesenc.
 Els ponents Ada Llorens (arquitecte paisatgista) i Pau Batlle (arquitecte i membre de la plataforma ciutadana No Fem el CIM) ens exposaran els avantatges que pot comportar la creació d’una regió agroalimentària del Penedès, per desenvolupar una activitat en el territori respectuosa amb el paisatge dels espais agraris i forestals penedesencs. Proposaran que el futur del Penedès passi per ser l’espai de producció agroalimentària per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, promocionant els conceptes de proximitat, qualitat, desenvolupament respectuós amb l’entorn i la potenciació de l’enoturisme. Entenem que d’aquesta manera podríem evitar que el Penedès es convertís en un espai dedicat a la logística, amb llocs de treball pocs qualificats i només com a zona de pas d’infraestructures.

 Amb els ponents:
- Josep Estradé (impulsor parc rural de Montserrat)
 - Ada Llorens (arquitecte paisatgista)
 - Pau Batlle (arquitecte i activista de NoFemelCIM)


Organitza:
- RAP (Regió Agroalimentària del Penedès)
- Ateneu Arbocenc
- No Fem el CIM
 Col·labora:
 - EdC (Ecologistes de Catalunya)
- Bosc Verd (Col·lectiu Ecologista de l'Alt Penedès)
- Geven (Grup d'Ecologistes del Vendrell i el Baix Penedès)
- GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans)

2019/01/23

NofemelCIM exigeix un “espai agrari protegit” que inclogui el terrenys amenaçats pel Logis

23.01.2019 Nota de Premsa NofemelCIM

1. DEMOCRÀCIA: LA GRAN OBLIDADA DEL PENEDÈS
Considerem una estafa democràtica dilatar en el temps el projecte del territori: -el Pla Territorial del Penedès -un pla que era urgent desenvolupar-lo a principis de segle, abans de redactar altres projectes parcials que, tot i estar previstos en el planejament sectorial, a la llum de la crisi del 2008, no encaixen i queden desfasats dins la nova manera de concebre el territori.
L’Administració no ha fet acte de presència al territori del Penedès. Ni el 2008, ni a l’inici de la crisi, ni durant la crisi, ni després de la crisi.
El 2009, l’equip tècnic de la plataforma NoFemelCIM va, redactar un informe, avui dia encara vigent, on exposava amb tota mena de detalls els efectes de la logística sobre un territori no planificat.1
El 2013 surt l’informe sobre el Full de Ruta pel desenvolupament del Pla Territorial de la Vegueria Penedès1a, fet per un equip de representants de la patronal, els treballadors, la banca i associacions cíviques a la Fundació Pro Penedès, que presidida el delegat de la Vegueria Penedès, el Sr. Regull i que, després d’uns anys de treballs i reunions, es proposava un seguit d’intervencions, entre elles:
1. Revisió dels POUMs: reduir els sols urbanitzables dels plans generals dels municipis.
2. Estudi dels sòls industrials per minimitzar el seu impacte i racionalitzar la seva
implantació.
3. Abordar el problema de les urbanitzacions a la muntanya i cercar una solució amb els
pisos buits de la costa.
4. Estudiar l’agrupació municipal per optimitzar els serveis i reequilibrar els beneficis de
les activitats econòmiques amb la introducció d’una taxa territorial.
5. Estudiar la permeabilitat del front marítim, la coordinació dels ports i la
renaturalització i de l’espai hídric perdut.
6. Desenvolupar el Pla amb criteris de sostenibilitat i km0.
7. Desenvolupar una agroregió.
8. Elaborar un programa per fomentar la participació ciutadana.
Res d’això es va tenir en compte i, ara, 10 anys després de l’informe de NoFemelCIM i 6 anys del full de ruta de la Fundació Pro Penedès, ens venen a explicar la mecànica dels plans territorials que es van fer el segle passat.
Això se li diu perdre el temps premeditadament.
Qui se’n beneficia d’aquesta actitud de deixadesa democràtica?
Les multinacionals que intenten obtenir beneficis en la implantació de les seves activitats. Indirectament els polítics que pensen en les eleccions i en penjar-se medalles indecoroses.

2. SECRETISME I MANIPULACIÓ DE LA INFORMACIÓ
Aparentment, sembla que hi hagi voluntat d’oferir a la població un debat sobre el Pla Territorial del Penedès. Això no és cert. Al contrari, la presentació per capitals de comarca, la manera com es presenta, molt oficial i amb forta presència d’estaments polítics i la nul·la oferta de participació a grups com el nostre, demostren el distanciament existent entre la classe política i la gent preocupada pel territori.
Un dels aspectes fonamentals de la llei és fomentar la participació ciutadana la qual cosa és inexistent.
Ho demostra el secretisme com s’han portat sempre els plans del Logis, o ara, amb aquests projectes invisibles i pocs clars de l’Idiada. Tant la presidenta del consell comarcal del Baix Penedès, com alguns alcaldes de la comarca ens volen convèncer amb arguments simples i desinformats de les benaurances de la logística.
Els mateixos partits que, durant els 25 anys de democràcia del segle passat, van gestionar el creixement urbanístic desenfrenat del Baix Penedès que ens ha portat a la situació actual d’atur, de creixement demogràfic2 i de degradació ambiental dels nostres espais naturals més emblemàtics. 3
Ara, com una fugida cap a dalt, sense coneixement de cap mena, pretenen seguir degradant el nostre territori desoint les veus que des de fa dècades insistim en fer un planejament i una gestió del territori adequada i, després, una vegada desenvolupada, gestionar-ho adequadament.
Aquesta manera de fer les coses s’ha d’acabar. No volem un pla territorial del segle passat, no volem imposicions de multinacionals facilitades per la deixadesa dels polítics locals. Volem que el Departament de Territori i Sostenibilitat deixi de ser el Departament de Logística i Insostenibilitat.

3. UNA OPCIÓ DE FUTUR
Cal ressaltar un fet evident. Mentre a l’Alt Penedès, el PIB és de 28,60€/habitant al Baix Penedès és de 17,70€/hab.
Recordem que al Baix Penedès es va tirar de cap a l’especulació urbanística i a la construcció generant un augment demogràfic exagerat mentre que les activitats econòmiques brillaven per la seva absència, mentre que a l’Alt Penedès es va dedicar a la vitivinicultura. Ho diem pels que no creuen que l’agricultura sigui una bona opció de futur.4
Pensem que és imprescindible definir el model pel Penedès, malgrat totes les diferències territorials existents, considerar la necessitat de debatre el futur del territori en funció d’un model d’agro regió lligada a les dues metròpolis veïnes (Tarragona i Barcelona), en la línia dels parcs agraris europeus.5 6
Cal estudiar més a fons el problema de la logística global i cercar solucions que passin perquè els costos d’infraestructures i ambientals els assumeixin les empreses beneficiades.
Proposem que es recullin totes les propostes desenvolupades hen aquests dos treballs1 1a que em posat com a exemple.
Que s’organitzi una participació ciutadana més enllà de les presentacions polítiques oficioses.
I que posin, definitivament, fil a l’agulla sense més dilació.

22 de gener 2019
Plataforma ciutadana, No Fem el CIM

2019/01/22