2009/12/09

L'Informe que ha d'aturar el Logis Penedès

Medi Ambient publica un informe totalment desfavorable al Projecte Logis i adverteix del perills que suposa.

08/12/2009 L’informe de sostenibilitat ambiental que el Departament de Medi Ambient ha fet públic sobre les desavantatges del Logis-Penedès no són novetat per molts dels que estem al corrent del què passa per aquest món de déu. De fet la plataforma “No fem el CIM” ha divulgat per tot arreu moltes de les observacions que es troben en el sí del document que retrata i despulla i fa evident que aquesta implantació logística és negativa pel territori des de tots els punts de vista.

La plataforma recolza aquest informe de Medi Ambient que, finalment, ha sabut trobar el lloc que li correspon en el sí dels Departaments de la nostra més preuada institució. Fins ara s’havia manifestat més aviat amb un sospitós servilisme en vers al poderós “clan Nadal” d’Obres Públiques.


Una vegada donada la benvinguda, –més val tard que mai- d’aquest departament regit per Iniciativa, a la veritat terrenal on els qui hi som tenim totes les de perdre -en el camp polític, s’entén- però molt què guanyar en la lluita per estar al costat de qui realment defensa els interessos del territori, caldria precisar que aquest informe negatiu és la punta de l’iceberg del conjunt dels problemes que realment apareixeran si, finalment, el Logis es porta a terme.... (fés clic aquí per continuar)


- més info: Iniciativa.cat "Daniel Pi: Hem de suposar que el delegat del govern no convida a vulnerar la llei”


- més info: El Punt: "Duel entre PSC i ICV pel Logis"


- més info: El Punt: "Medi Ambient qüestiona la planificació del Logis Penedès i en demana una anàlisi més acurada"


- més info: Diari de Tarragona: "Medi Ambient alerta del fuerte impacto del Logis en el Baix Penedès"


- més info: NotíciesTGN "‘Carles Ribé: El CIM Penedès és una amenaça per la cohesió social del territori’"


- més info: Nota de Premsa de Plataforma No Fem el CIM

2009/11/02

Els plans de CIMALSA al descobert a la TV

'No Fem el Cim' i els Alcaldes de l'Arboç i Banyeres denuncien la prepotència de la Generalitat en voler imposar el CIM més gran de Catalunya tot i la voluntat en contra del Penedès.

  •  Part 1 de 3


    •  Part 2 de 3


    •   Part 3 de 3


    Aquest dimarts dia 27 d'octubre el programa "Tu Denuncies" de Canal Català TV va convidar als alcaldes de l'Arboç i Banyeres i al moviment ciutadà No Fem el CIM per exposar públicament la manca de diàleg de la Generalitat.

    Els dos alcaldes van denunciar el fet de que el projecte afecta ja 400ha amenaçant de ser el CIM més gran de Catalunya enmig de la Denominaciò d'Origen Penedès i a tocar mateix de les poblacions.

    També es va denunciar que la Generalitat no preveu el transit de Mercaderies amb tren, ja que es preveu com a molt aviat pel 2025, això faria que el transit fos tot per carretera i crearia un col·lapse que afectaria a les ja saturades vies del Penedès amb 15.000 camions diaris més.

    Es va alertar de que la Generalitat en front de la Crisi tant sols és capaç d'apostar per la Logística (un sector en crisi) i que no generaria cap lloc de treball donat que els treballadors vindrien amb les empreses i donat que altres zones logístiques properes estàven totalment buides.

    La intervenció d'Ignasi Ragas per part de CIMALSA va estar plena de contradiccions des de afirmar que la participació ciutadana ja es feia a través dels alcaldes, a dir que el projecte afectava a 160ha quan els alcaldes asseguts van afirmar que el nou projecte afecta a 400ha.
     

    També va afirmar que es preveia la intermodalitat tot i que rapidament va quedar en entredit per la resposta dels 3 convidats que van treure a la llum que no es preveia cap linea de tren de mercaderies Tarragona-Barcelona i que el projecte Eix Mediterrani (pel 2025 com a molt aviat) no era segur que es fes passar pel Penedès i ja que hi havia l'opció de Saragossa que tenia més força.

    El programa va finalitzar amb la denuncia de "Falta de Participació Ciutadana" obligatoria en tot projecte i que la Generalitat ha evitat en tot moment. Els alcaldes van refermar-se en la seva negativa a acceptar un projecte que des de l'inici es va dur d'amagat i que es vol imposar per força.

    - més info: CanatCatalaTV "Tu Denuncies"
    - més info: Videos ( Part 1 de 3    -   Part 2 de 3   -   Part 3 de 3 )

    Saturament d'infrastructures al Baix Penedès

    S'organitza una "Pedalada Mediambiental" per descobrir quines són les grans infrastructures que esquarteren el Baix Penedès

       El passat Diumenge 18 d’Octubre va tenir lloc la tradicional Pedalada Mediamiental de Llorenç del Penedès organitzada per l’Associació Excursionista Montmell (www.aemontmell.org) amb el suport de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès (http://www.llorenc.cat).


       El recorregut circular de 18km transcorregué pels municipis de Llorenç, La Bisbal, Santa Oliva, l’Arboç i Banyeres per terrenys aptes per a ciclistes de tots els nivells i edats.

       A més a més del propòsit lúdic i esportiu de la sortida, aquest any l’itinerari pretenia mostrar als participants l’impacte visual i territorial de les grans infraestructures que entrecreuen el Baix Penedès així com reivindicar més cura per l’entorn. Es van poder observar les autopistes AP2 i AP7, els polígons logístics de La Bisbal, les línies ferroviaries de rodalies i el tren de gran velocitat, Idiada, les línies d’alta tensió, gasoductes...


       Durant el refrigeri preparat per la organització als voltants de la Masia Papiol, representants de la plataforma No Fem el Cim (http://www.nofemelcim.org) vàren explicar als assistents la historia i les implicacions del projecte Logis Penedès.


       Aquest projecte promogut per la Generalitat vol convertir unes 400 hectàrees de conreus en un macropolígon logístic tot i la oposició formal del Consell Comarcal del Baix Penedès, els Ajuntaments afectats i un gran rebuig per part de veïns i associacions del Penedès.


       La convocatòria va aplegar una cinquantena d’aficionats a la bicicleta i a la natura que van poder gaudir d’un temps magnífic i uns paisatges que, malgrat la gran presència de grans construccions, encara mantenen els trets característics de la nostra comarca. Tant de bó es puguin gaudir encara durant molts anys.

    2009/10/26

    Tu Denuncies - aquest dimarts a les 21h al canal català tv


    'No Fem el Cim', conjuntament amb l'Ajuntament de L'Arboç i el de Banyeres denuncien la propera construcció d'una zona industrial al seu territori


    Aquest proper dimarts dia 27 d'octubre a les 21h  ens acompanyaran al 'Tu Denuncies' la plataforma 'No fem el Cim', l'alcalde de L'Arboç, Carles Ribé, i l'alcaldesa de Banyeres, Núria Figueras. Tots ells denuncien la construcció d'un CIM (una àmplia zona industrial) que volen construir en els seus territoris.


    El problema és que aquest projecte arrassarà diverses hectàrees, empitjorarà la qualitat de vida dels habitants de la zona, i no portarà cap benefici concret. A més, el principals afectats asseguren que la construcció d'aquesta àmplia zona industrial en plena crisi no tindrà un efecte positiu. Els pobles de la zona disposen de zones industrials, i han notat com diverses empreses han tancat portes. A més, asseguren que el projecte té previst la construcció d'una estació ferroviària que evitaria una gran part de l'acumulació de camions, aquesta estació però, estaria construïda molt després de la construcció del CIM.
     
    Tu Denuncies - aquest dimarts a les 21h
    http://www.canalcatala.com/0910web/tudenuncies/2titular/2titular.htm


    CANAL CATALÀ PENEDÈS GARRAF
    Canal 26 UHF i Canal 30 TDT

    CANAL CATALÀ ANOIA
    Canal 21 i 54 UHF i canal 37 TDT

    CANAL CATALÀ TARRAGONA
    Canal 41 i 32 UHF i canal 54 TDT

    2009/10/01

    El CIM que no és farà

    Article extret de http://domenys.net/content/view/604/1/


     dilluns, 28 setembre de 2009
    Primer se'n va dir CIM després el van rebatejar com a LOGIS, primer eren 220 hectàrees després del soroll i de les queixes el van deixar en 185, ara coses del tripartit Montillesc l'han fet créixer fins a 405 ha. I dels llocs de treball promesos que dir, que si 3000 que si 7000


    Tot plegat un foc d'encenalls, un divertimento de polítics, organismes i empreses passades de moda. Per què la pregunta és el CIM per a que ha de servir? Se suposa que per emmagatzemar i moure mercaderies, (ara eufemísticament en diuen logística) Però de quines mercaderies parlem? No estàvem en crisi? El comerç mundial de mercaderies esta en hores baixes i els ports de Barcelona i Tarragona disminueixin l'activitat. Si les industries tanquen i acomiaden els treballadors, i aquests estan fins el coll amb l'hipoteca del pis o la casa que ara val un 30 o 40 % menys en el millor dels casos. Si tenim un 20% d'aturats, qui comprarà totes aquestes mercaderies que han de passar pel CIM? Ha, que se les emportaran cap a Europa, i com? El tren? ja han dit que no, que n'hi ha per a 15 anys, llavors en camió? No foteu riure, Europa no vol camions. I el preu del gasoil? Es que ningú ha sentit parlar del zenit del petroli? Quan costarà tot aquest transport? i d'on vindrà la mercaderia de Xina? A quin preu? Amb la pujada del petroli, la prevista davallada del dòlar, si no enfonsament i la revalorarització del xuan xinès a quin preu arribarà la mercaderia? serà tant rendible com ara? A que ja s'acaba la crisi, Qui ho diu el Zapatero?...


    Però si tot l'equip econòmic començant per Solves plega i fuig del seu costat, no sigui el cas que els agafi a dins quan s'enfonsi la teulada. Però penseu un altre cosa en el moment que l'economia pugui anar a millor, que en tot cas serà a Europa no ha l'estat espanyol, el petroli pujarà, el transport s'encarira i tot anirà a fer punyetes de nou.

     Així que no cal preocupar-se pel CO2, ni pel transit de camions etc. Pel territori, i per com sobreviure potser ser sí perquè poc o molt el trinxaran igual, Aquest de CI al MAL SA i els polítics i lladroners de sempre es dedicaran a malgastar diner públics fent estudis i projectes, encarregan informes sobre les granotes d'algun bassal perdut a 60.000€ la unitat, així es van entretenint i ens van xupan la sang com vampirs. Ara obres realitzades en veurem poques, potser algun moviment de terra i alguna instal·lació elèctrica o de sanejament (d'això en diuen inversions) d'alguna empresa elèctrica i poca cosa més, dubto molt que d'aqui 5 anys s'hagi aixecat cap nau, i en tot cas dels llocs de treball promesos ni un.

     Tot el tema de la creació de llocs de treball es una enganyifa dels buròcrates socialistes per enredar el personal, i per desgracia sempre i haurà miops que s'ho empassen tot., ja es trobaran la decepció, però també ser que s'empassaran l'escuse de qualsevol collonada.. Que tot això són bestieses? Be recorde-ho i d'aqui cinc anys en parlem, per que d'aqui deu, potser serà d'una altre cosa però del CIM del que avui s'en parla, ja ningú es recordara .

    2009/09/30

    Convocatòria per a parlar sobre possibles accions

    Benvolguts amics,

    Estem construint el Penedès del futur.

    Quan els nostres governants s'allunyen del poble i ja no l'escolten,
    el poble s'organitza i participa per defensar-se dels seus governants.

    Al Penedès, ha arribat el moment d'organitzar-nos!!!

    Convoquem a tots els seus habitants, col·lectius, associacions, grups, etc... A venir a participar en la construcció del Penedès on volem viure.


    Vine i fes-ho saber a tothom:
                         Dia : dimecres 30, setembre
                      Hora : 20:00h
                        Lloc : Banyeres del Penedès
                      Local: Societat Nova, c/ Albert Santò, 17



    2009/09/18

    Assemblea contra el CIM.

    Assemblea Informativa:
    Vine i informa't "Tenim dret a Decidir"
    Cimalsa i la Generalitat estan evitant la participació ciutadana.


    17/09/2009 Amb tot aquest cúmol de desproposits ens veiem forçats a fer una assemblea per als habitants dels nostres pobles i informar-los d'alló que l'administració els nega "La Participació Ciutadana".
    Aquest projecte el van iniciar d'amagat de la població i tot i que els 3 alcaldes han deixat clara la seva posició contraria al LOGIS l'administració continua endavant.
    Reclamem la participació ciutadana i que la Generalitat deixi d'ignorar i menystenir l'opinió dels Penedesencs.




    - mai han presentat el projecte al Penedès.
    - mai han contestat les més de 1200 al·legacions contra el Logis.
    - la zona Logis ja ocupa es 50% de les de tot Catalunya.
    - volen condemnar el Penedès a la obsoleta industria de la Logística sense demanar que és el que el Penedès vol.
    - estan reduïnt la pol·lució de Barcelona amb mesures com els 80km/h i traslladen la pol·lució al Penedès amb nivells de CO2 mai vistos.



    Per això et demanem que vingui i decideixis que vols:
    Organitzem-nos "Tenim Dret a Decidir" ....
    ASSEMBLEA INFORMATIVA:
    dimarts 22, a les 8 de la tarda
    Centre Cívic de Banyeres del Penedès

    Comentaris sobre l’avanç del pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès

    Territori transmutat

    La crisi econòmica ha accelerat i decantat part de l’opinió pública a favor de la instal•lació del CIM. La conversió logística de l’alcalde de la Bisbal del Penedès n’és un exemple: mentre tothom estava centrat lluitant contra el Logis, un dels components del pacte de Gimenelles facilita el desembarcament d’un polígon logístic de més de 63 Ha que, amb el polígon de l’Albornar, entre Santa Oliva i la Bisbal, configuraran un potent sector de més de 130 ha, convertint-se en la punta de llança definitiva de l’invasió logística que durant tant de temps la gent del territori ha intentat evitar.


    La dimensió de la tragèdia

    A punt de donar via lliure a l’impacte ambiental del pla que beneirà el CIM ens trobem que la crisi econòmica ha propiciat el seu engreixament. A l’època CiU eren 220 Ha., es va reduir a 180 en el primer tripartit. Avui, recolzats per la crisi econòmica, arriba a 408 Ha. i la zona d’influència ha passat de tres municipis i una comarca a cinc municipis i dues comarques. Si bé és cert que unes 114 ha són boscos de ribera de la riera de Marmellar, ara incorporada al pla, també és cert que es torna a dibuixar la zona de campa prop de l’Arboç, per instal•lar-hi les vies d’espera per als quilomètrics trens de mercaderies que apareix en el primer projecte i va desaparèixer en el segon per suavitzar el seu impacte i fer-lo més creïble davant les reiterades manifestacions populars en contra.

    El resultat és que els dos grans sectors formen un conjunt de més de 550 ha en el cor de la plana agrícola baixpenedesenca que, juntament amb els 356 ha de l’IDIADA, generen una ocupació de sòl agrícola amb una afectació superior a les 1.000 ha.

    La forta presència d’aquests sectors genera un conjunt d’infraestructures viàries, ferroviàries i espais d’aparcament i naus de grans dimensions (moltes tindran 25 m. d’alçada equivalent a un edifici de 8 plantes) que, no en produeixi un impacte paisatgístic tan important com per malmetre l’espai agrícola sinó que, per inducció, generarà una transmutació del territori passant a ser definitivament el pati de darrera de la metròpoli. L’espai agrari esdevindrà residual i testimonial. Tenim l’exemple del mateix pla on proposa recloure la masia del Papiol en un estret entorn de vinyes o el què és pitjor com ja comença a aparèixer en les rotondes de les carreteres.

    2009-09-18_083417

    La contaminació que no diuen

    No hi ha constància, o no s’ha pogut veure, ni en la memòria de l’avanç ni en l’informe ambiental preliminar, cap referència concreta sobre l’impacte ambiental que el trànsit de vehicles que entraran i sortiran d’aquest macro centre generarà. Sorprèn que aquest factor tan important i inseparable d’una central logística hagi passat desapercebut als ulls de l’anàlisi ambiental, sobretot tenint en compte el gran impacte que aquest trànsit generarà a l’atmosfera.

    A partir de les dades que indica la memòria de l’avanç de pla sobre trànsit –quadre 1- s’elabora la hipòtesi sobre el grau de contaminació que emetran a l’atmosfera el futur trànsit de vehicles del CIM:

    S’ha detectat que les dades del quadre núm.1 no concorden ni de bon tros amb el trànsit real existent al CIM Vallés que fa anys que ha entrat en funcionament a Santa Perpètua de la Mogoda –quadre 2- on la proporció de trànsit de vehicles és molt superior.

    Mentre que al CIM Vallés la proporció de trànsit de vehicles per hectàrea és de 324vehicles/ha. al CIM Penedès la proporció no sobrepassa els 34 vehicles/ha. Dit d’una altra manera, no és possible que un polígon de 300 ha. tingui el mateix trànsit que un de 44 ha.

    2009-09-18_083618

    Objectivament no són dades creïbles. No es pot admetre que al CIM Penedès es digui que hi haurà el mateix trànsit que al CIM Vallés quan aquell és gairebé de 7 vegades més gran, si excloem la riera de Marmellà. Tampoc es pot atribuir la disminució tan dràstica del trànsit per l’efecte del tren de mercaderies que, com veurem més endavant, hi ha seriosos dubtes que es faci, almenys a mig termini.

    Aquesta informació “alterada” ens dona molt què pensar sobre la veracitat del pla que es vol imposar i no ajuda a aclarir els dubtes, alhora que genera desconfiança. Tot això no facilita en absolut el diàleg.

    Davant d’aquest buit d’informació s’ha calculat una xifra més aproximada sobre el trànsit de vehicles i s’ha fet en base als 324 vehicles/ha –l’hem ajustat a 300 vehicles/ha, quadre núm. 3- del CIM Vallés per les hectàrees del CIM Penedès (excloent la riera de Marmellà), que configuren unes 283,85 ha. La xifra ens dóna una previsió –quadre núm. 4- al voltant dels 85.155 vehicles diaris que transitaran pel CIM Penedès.

    A partir d’aquestes dades es calculen les emissions de CO2 que tindrà el CIM Penedès. Les xifres expressades en el quadre núm. 5 ens mostren el grau d’emissions de CO2 a l’atmosfera generades per l’hipotètic trànsit de vehicles del CIM en un radi de 10 quilòmetres, que es consideren que seran les mínimes quan el polígon estigui a ple rendiment i no hagi entrat en funcionament el ferrocarril de mercaderies previst. Les emissions es calculen en 333 tones de CO2 al dia i més de 107.300 tones de CO2 a l’any.

    2009-09-18_083629

    No cal dir que el Logis no ha fet més que començar. Si hi afegim el sector logísitc de la IDIADA format pels tres plans parcials: L’Albornar+Les Planes+El Corte Inglés de la Bisbal les dades són del tot preocupants. En el quadre núm. 6 es pot comprovar que aplicant els mateixos paràmetres de càlcul el resultat ens dona una xifra total de 123.155 vehicles diaris que generen unes 482 tones de CO2 al dia i 155.00 tones a l’any.

    Per fer una comparativa, a l’àrea metropolitana, per la reducció de velocitat de 100 a 80 km/hora, es deixaran d’emetre anualment unes 93.400 tones. Dades paradigmàtiques, la contaminació es trasllada a la perifèria. Mentre que al centre metropolità van millorant la qualitat de vida, a la perifèria l’anem perdent.

    2009-09-18_083715

    2009-09-18_083748

    La urgència dels llocs de treball

    El Baix Penedès ha experimentat l’avinguda d’implantacions industrials a gran escala que, a la llarga, han generat més problemes que beneficis. El cas de la Cristalera Española n’és un exemple, a l’any 1983 donava feina a 727 treballadors dels quals només 247 eren de la comarca. La resta, 480 varen venir amb les seves respectives famílies de fora. Actualment la fàbrica ha reduït la plantilla en un 31 %. Ara en són entorn dels 500.

    2009-09-18_083803

    També, en el cas de la logística, per la seva escala i la manera com s’implantarà, anirà acompanyada d’un fort creixement demogràfic extern. En el quadre núm. 7 es fa una hipòtesi aproximada sobre els futurs llocs de treball que generaran en base als càlculs que fa l’avanç de pla – 7 llocs directes i 2 llocs indirectres/1000m2 de nau-. Els llocs de treball totals són aproximadament uns 16.000 treballadors. Una xifra prou elevada com per arribar a fer por. Tots coneixem el comportament de les grans implantacions industrials associades a noves vingudes demogràfiques. Sobretot perquè el nombre d’aturats al Baix Penedès a juliol del 2009 era de 8.000 persones, la meitat del que proposa la implantació logística.

    Però encara n’hi pot haver més si fem els càlculs extrapolant els llocs de treball existents al CIM Vallés on la proporció és de 50 treballadors directes per ha. i 12 llocs de treball indirectes. La xifra aleshores s’eleva a més de 25.000 llocs de treball. Per alguns això pot ser una dada positiva, però en realitat aquesta xifra amaga un perillós desequilibri que marcarà per sempre la deriva del Penedès cap al model de perifèria metropolitana. Per a molts sembla que ja els hi està bé, però no tots pensem igual davant les brusques transformacions sense sentit del territori.

    El desembarcament de la logística serà com matar mosques a canonades. Les mosques seguiran sent-hi i es destruirà totalment el territori i el medi restarà contaminat per molt anys. Tot i això, cal recordar el comportament de dues dades substancials al Baix Penedès d’aquests últims anys: l’excessiu creixement a raó de més de 6.000 habitants anuals i l’increment de l’atur associat a aquest creixement.

    En el gràfic núm. 1 es pot comprovar, entre el 1999 i el 2005 –l’etapa de màxim creixement demogràfic coincidint amb l’obertura de l’autopista C-32-, la relació directa entre l’increment anual d’habitants i d’aturats. A partir del 2006 l’increment demogràfic minva mentre que l’atur s’incrementa, anunciant la crisi econòmica general que, donada la virulència amb què es presenta i a la situació local d’una economia desestructurada fa que les dues corbes se separin exageradament. Ja no ve tanta gent a la comarca i l’atur segueix creixent exponencialment.

    La pretensió d’intentar adreçar la corba de l’atur -al Baix Penedès prop de 8.000 aturats en el mes de juliol- amb la creació de polígons logístics és amagar el cap sota l’ala del veritable problema: una agricultura deixada de la mà de déu, una indústria inexistent, un sector serveis esgotat i el sector de la construcció saturat, dibuixen un panorama de baixa qualitat, resultat de masses anys vivint de la venda del territori i del seus valors ambientals i paisatgístics. No és possible, aquí, generar riquesa sense viure de les rendes de la terra. Tirar cap a la logística és seguir pel camí que ja coneixem, que ha fet molt de mal als interessos comarcals i que sabem cap on ens portarà. Una situació que altra vegada en mans del descontrol polític existent tornarà a generar la insostenibilitat del “pa per avui, gana per demà”.

    En resum s’ha d’insistir en els tres factors que acompanyen a la logística al Baix Penedès:

    1. El creixement logístic anirà acompanyat d’un fort increment demogràfic, els problemes del qual ja coneixem: augment de l’atur i desestructuració territorial.

    2. L’activitat logística no es pot implantar inmediatament ja que està molt lligada als fluxos de mercaderies, i aquests directament relacionats amb les activitats econòmiques. La implantació logística a la comarca és per tant una bomba de rellotgeria retardada amb dos efectes: la crisi no permetrà desenvolupar-la i quan ho hagi fet a la propera crisi econòmica accentuarà l’atur.

    3. L’impacte de la logística portarà increment demogràfic, reactivarà la construcció obsoleta i la consegüent demanda de serveis als municipis. El territori ja ha suportat les disbauxes econòmiques i està esgotat. Això sí: ens trobarem en un territori transmutat en un gran polígon logístic, creuat per un cabdell de vies, autovies i ferrocarrils i immersos encara més en una crisi constant més punyent que la que ara tenim.

    2009-09-18_083816

    2009-09-18_083840

    2009-09-18_083850

    La intermodalitat fantasma

    La memòria és clara en la seva voluntat que el CIM tingui una mobilitat sostenible: “Els centres logístics intermodals, com el Logis Penedès, incorporen les directrius respecte la mobilitat sostenible de les mercaderies integrant el ferrocarril com a mitjà eficient i més sostenible per les funcions de la logística.” (pag. 46 de la memòria del pla).

    Però una vegada llegida la proposta del pla respecte a les xarxes de ferrocarril previstes, resulta que la gran esplanada de vies per a col•locar els trens quilomètrics que hauran d’entrar i sortir plens del CIM només connectarà els Monjos amb la xarxa de rodalies. Cap a Tarragona no hi ha res previst –veure PTPCT-, i més enllà dels Monjos el Pla director de l’Alt Penedès fa una proposta de línia de mercaderies fins a Martorell. Aquesta és la xarxa de ferrocarril de mercaderies “ben dissenyada” de la que tant es parla en el Pla? Això és el que se’n diu: “Fer volar coloms”.

    Més endavant segueixen insistint sobre la sostenibilitat del ferrocarril però introduint un factor nou: “la massa crítica”: “Cal no oblidar, que una de les contribucions fonamentals de les zones i centrals logístiques és que permeten generar suficient massa crítica d’activitats com per afavorir la intermodalitat i l’ús de modes de transport més sostenibles com el ferrocarril.” (pag. 47 de la memòria).

    Aquest és un dels punts claus que fan pensar que aquesta “massa crítica” d’empreses, necessària per a la implantació d’un ferrocarril de mercaderies, no arribi al nivell i ens quedem sense un tren “ben dissenyat”.

    Les dues situacions són prou negatives pels interessos comarcals: si no s’arriba a la massa crítica, el CIM no serà intermodal i els camions camparan pel territori. Si hi arriba voldrà dir que el CIM ha triomfat, i segurament, amb ampliació inclosa, la comarca s’haurà transformat definitivament en una gran CIM. El paràgraf següent reafirma aquesta hipòtesi.

    “També s’ha d’amortitzar la costosa infraestructura ferroviària (supera el milió d’euros per quilòmetre de via, més la senyalització, plataforma, etc.) mitjançat el seu ús, és a dir, garantint un elevat nombre de trens, fet que potencia encara més la necessitat d’un important volum de mercaderia.” (pag. 50 de la memòria de l’avanç).

    2009-09-18_083901

    Caldrà veure fins a quin punt és realitzable una línia de ferrocarril exclusivament de mercaderies que travessi la urbanitzada terra de la Regió metropolitana de Barcelona o s’hagi de traçar una nova línia ferroviària paral•lela a l’AVE fins al port de Tarragona.

    La intermodalitat, lluny de ser vista pel seu aspecte sostenible, tenim des del territori, una visió molt diferent. La implantació ferroviària en la plana agrícola –imatge núm. 4- és del tot insostenible per les activitats i l’entorn agrícola, pel paisatge i el medi actuals, el qual desapareix definitivament de l’escena baixpenedesenca. Davant d’aquest canvi substancial del territori, no seria convenient i necessari consultar a la població si aquesta està disposada a acceptar el canvi que, des de les altes instàncies se li proposa?

    2009-09-18_083909

    L’esquer que es fan servir, a part de l’atur, són les activitats econòmiques “qualificades”, aquesta vegada per emfatitzar en un mateix objectiu: “Un factor decisiu que incideix en la intensitat i la diversificació de l’ocupació generada per un centre d’activitats logístiques són els serveis complementaris associats a un centre que tingui una massa crítica suficient per a atraure-les. En general, els centres d’activitats logístiques faciliten el desenvolupament de zones de serveis o “bussines centers” que les activitats logístiques disperses en el territori no generen.” (pag. 45 de la memòria de l’avanç)

    Aquest serà l’argument principal per ampliar-lo, una vegada implantat el CIM al Penedès. La construcció d’una línia ferroviària destinada a mercaderies té un cost superior a un milió d’euros i, per tant, la seva rendibilitat passa per aconseguir transportar diàriament un elevat tonatge. Aleshores l’argument serà que es necessita més “massa crítica” logística i per tant amb aquest argument i amb el de les activitats “qualificades” es procedirà a ampliar el CIM.

    2009-09-18_083923

    Un CIM irracional

    Si l’argument del tren es fa servir com excusa per justificar una sostenibilitat que el CIM no té, un altra argument que s’atribueix al CIM és:”..una eina que permet fer una ordenació racional de les activitats logístiques disperses.. i de la mobilitat que generen,.” Argument que no es compleix. La dispersió de les activitats logístiques és un fet cada vegada més palès a la comarca, exemple més clar és el polígon del “Corte Inglés de la Bisbal”, entre altres. L’ordenació del CIM no és racional perquè no s’ha pretès, en principi, planificar prèviament el territori.

    Que la pròpia administració autonòmica hagi permès la implantació del polígon anomenat “El Corte Inglés de la Bisbal” demostra fins a quin punt preocupa el què pugui passar al Penedès. La seva presència converteix en paraules sense sentit els arguments a favor del CIM:

    “Concentrar l’activitat logística comporta més avantatges ambientals/sostenibles que una política de dispersió. Tanmateix una actuació “concentrada” implica, lògicament, una necessitat major de sòl en un punt concret (concentrat) del territori.” (pag. 49 de l’avanç)

    La dispersió és propiciada pel mateix DPTOP al aprovar i consentir la diversitat de plans logístics al Baix Penedès i tot apunta a que possiblement seguiran aquest criteri de concentració, però amb una variable que fins ara la gent del territori no s’havia donat compte: està previst que tot el Baix Penedès sigui una actuació logística “concentrada”.

    2009-09-18_083933

    Un CIM egocèntric

    El projecte del CIM obeeix exclusivament a la lògica d’interessos aliens al territori on s’implanta. El territori és considerat un suport òptim exempt de altres qualitats ambientals, territori buit de contingut històric, ambiental, de persones, per desenvolupar-hi la logística:

    “La idoneïtat del sòl integrat dins del Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès ve avalada, principalment, per tres característiques necessàries i suficients en qualsevol actuació estratègica d’aquesta naturalesa: Posició, dimensió i accessibilitat.” (pag. 48 de la memòria de l’Avanç)

    Posició, dimensió i accessibilitat, només calen aquestes tres condicions per desembarcar la logística, les preexistències no compten, l’opinió de la gent del territori tampoc.

    Aquesta tonteria de la participació ciutadana

    El document fa menció del malestar que ha generat el CIM entre la societat civil del territori amb aquesta senzilla i única frase: “Tot i una certa incomprensió social vers aquestes infraestructures, la implementació d’un centre logístic sobre el territori té repercussions eminentment positives..” i continua dient: “..i contribueix:

    • Al desenvolupament socioeconòmic.

    • A l’ordenació territorial de les activitats logístiques disperses.

    • A la millora de la gestió dels fluxos reduint les externalitats de la mobilitat de mercaderies.” (pag. 45 de la memòria del l’avanç).

    Sobre el primer punt, l’avinguda del CIM, segurament contribuiria al desenvolupament social, però, com hem comentat, augmentant la població com ha passat els últims anys i l’han des estructurat. Econòmic segurament també si ens referim al negoci dels que ostentaran el control de la logística, o sigui de les empreses vingudes de fora i que actuaran amb la mateixa indiferència i egocentrisme empresarial cap al territori com actua el CIM. I la pregunta seria: però gaudirem, com a mínim, de la mateixa qualitat de vida que ara tenim?

    Sobre el segon punt no cal dir que no ordena les activitats logístiques sinó que les dispersa, el cas del Corte Inglés de la Bisbal n’és un exemple paradigmàtic i que obre la porta a que la resta de municipis s’apuntin a aquesta opció.

    El tercer punt no cal comentar-lo, si d’entrada no s’ha pogut planificar on s’implanten les activitats logístiques, com es pot pretendre o afirmar que “es millorarà la gestió dels fluxos”. Això ens porta a un altre assumpte relacionat: la planificació d’un objecte (CIM) sobre un territori (el Baix Penedès) no planificat. Aquesta situació genera conflictes. L’administració pretén resoldre’ls amagant el cap sota l’ala i no permetent que la gent del territori, la més afectada, la què més hauria de poder opinar, la que de fet, les lleis l’emparen, pugui opinar i dir la seva.

    2009-09-18_084000

    El moviment ciutadà fa anys que ha pres una postura activa, des del 2004, quan es va començar a parlar del CIM, la gent del Penedès va respondre amb manifestacions, escrits i propostes alternatives que no van ser ni tant sols contestades per la pròpia administració responsable de promoure la participació.

    No tan sols en el tema del CIM, sinó en assumptes relacionats que són de vital importància per determinar el model d’organització territorial del futur Penedès el govern democràtic ha pres amb el Penedès una actitud insolidària, irrespectuosa i indiferent.

    2009-09-18_084037

    Caldrà recordar com la Direcció General de Carreteres de la Generalitat posant-se d’esquenes a la decisió popular i legitima per la què van optar la quasi totalitat dels ajuntaments i els consell comarcals del Penedès en triar l’alternativa de la traça de la N-340 per l’autopista AP-7, va convèncer al Ministeri de Fomento d’imposar la traça que avui dia ens tritura el territori. Els motius ja els sabem ara, el CIM i el peatge –la gratuïtat de l’AP-7- són dos factors que estan per damunt de la voluntat popular.

    2009-09-18_084046

    L’alternativa d’un model territorial: La Vegueria.

    El marc de relació on s’insereix el sistema logístic no és el Baix Penedès, afecta un sistema que va més enllà. Un model de territori alternatiu al creixement en taca d’oli metropolità. La posició estratègica del Penedès entre dues metròpolis s’ha d’entendre, no només des de l’oportunitat d’aprofitar el territori per les necessitats metropolitanes, sinó en base a la realitat del què és el Penedès i de les propostes que des del mateix territori es generen.

    2009-09-18_084055

    No és impensable proposar una organització territorial pròpia, amb un model divers que es relacioni de tu a tu amb les dues ordenacions urbanes veïnes. L’opinió pública penedesenca d’actuar en contra del CIM, de l’alternativa imposada de l’autovia de la N-340, de la defensa d’un paisatge o de proposar la Vegueria Penedès obeeix, no tant a un acte d’independència en vers el model metropolità, sinó d’oferir la possibilitat d’una organització que integri en les seves premisses les preexistències i les característiques pròpies del Penedès. Si aquestes es valoren es podran fer moltes coses i el Penedès, com a territori “mesopolità” podrà aportar valor afegit que d’altra banda, seguint pel camí de l’expansió urbana, morirà dissolt en una extremitat suburbana metropolitana.

    Creiem que de fer-se el CIM, el Corte Inglés de la Bisbal i altres que hi ha en perspectiva i que vindran darrera o la nova N-340, afectarà en el moll de l’os d’una comarca que vol trobar el seu propi destí sense imposicions i que pot oferir una diversitat de paisatge, ambiental i econòmica molt superior i qualificada que la que ara es vol imposar.


    Conclusions:

    1. La dimensió de la tragèdia:

    Les dimensions del CIM, juntament amb ells polígons del Corte Inglés de la Bisbal formen una dimensió massa exagerada per ser absorbida per la comarca. L’impacte paisatgístic serà mortal pel territori Penedès.

    2. La contaminació que no diuen:

    Els nivells de contaminació que generarà afectaran greument el medi ambient. Els estudis d’impacte ambientals de l’avanç de pla ni tant sols ho considerem important.

    3. La urgència dels llocs de treball:

    Una excusa que ens aboca a la monstruositat d’un sistema que s’ofegarà amb el creixement que el sistema logístic generarà.

    4. La intermodalitat fantasma:

    Ningú a hores d’ara creu amb la intermodalitat d’un sistema que ni el mateix pla exposa amb convicció. Una nova xarxa ferroviària és costosa i de difícil construcció pel Penedès i, sobretot, per l’area metropolitana. La seva implantació no tindrà lloc fins que la comarca ja hagi patit l’ocupació massiva de naus logístiques i el seu paisatge s’hagi trasnmutat en una perifèria industrial.


    5. Un CIM irracional:

    El fet de plantejar un CIM sobre un territori desestructurat farà que la logística, les seves naus enormes i els seus camions campin per tot el Penedès. Aleshores sí que podem dir que tot el Baix Penedès és un CIM.

    6. Aquesta tonteria de la participació ciutadana:

    Ningú hauria pensat que la democràcia portaria la imposició de projectes no volguts pel territori. Des d’aquí és pot afirmar amb rotunditat que la gent del territori que ha volgut expressar-se no ha obtingut el recolzament de la institució democràtica del govern de la Generalitat. Fet greu aquest, tractant-se d’un govern democràtic.

    7. L’alternativa d’un model territorial:

    La Vegueria: Sabem de la importància d’una organització pròpia d’un territori singular com el Penedès. La implantació d’aquests sistemes i activitats allunyen cada vegada més la possibilitat de gestar aquesta organització territorial.


    16 de setembre 2009

    Plataforma No Fem el CIM

    http://www.nofemelcim.org

    nofemelcim@gmail.com

    2009/09/16

    Els 3 alcaldes fan pinya contra el LOGIS

    Acusen al govern d'augmentar a mes de 400ha la zona Logis (8 vegades el CIM Valles) i de demagògia al prometre llocs de treball fins molt més enllà de superada la crisi amb empreses que vindrien amb els seus treballadors de Barcelona.

    16/09/2009 Com ja ve sent habitual per part de l'administració i de l'empresa CIMALSA, la setmana passada es van intentar reunir "per separat i a Barcelona" amb els 3 alcaldes de Banyeres/Sant Jaume/l'Arboç. En una mostra mes de la "unitat d'acció" els 3 alcaldes van exigir una reunió "conjunta i al Penedès".
    (font: "delcamp.cat")




    Els tres alcaldes dels municipis afectats han explicat a través d'una nota de premsa quin és el contingut d'aquest Pla Director i han volgut posar de manifest, un cop més, que els tres pobles rebutgen aquest projecte, "que la Generalitat vol imposar als Municipis afectats i que, fins el moment, no ha estat més que propaganda electoralista i virtual que no persegueix el progrés sostenible del Baix Penedès, que només beneficia els interessos d’un partit polític que no té escrúpols a l’hora de prometre molt i no complir res".


    Els altres aspectes que es posen de manifest en aquesta nota de premsa és que no hi ha recursos econòmics per portar a terme les actuacions a la xarxa del FFCC (Ferrocarrils de Catalunya), i la intermodalitat del centre logístic no serà viable abans d’un període de 10 a 15 anys.



    El projecte del Logis Penedès ha crescut un 75% des del 2003
    Els tres alcaldes també creuen que el nivell d’emissions de CO2 i el flux de vehicles pesats seran molt superiors als existents actualment. En el comunicat de premsa es denuncia que la informació emesa per part del govern de la Generalitat ha estat manipulada, ja que l’espai logístic que es presenta, en el seu conjunt, supera en més d’un 75% la primera proposta de l’any 2003, sent gairebé el 50% del total de superfície que ocupen els centres logístics en tota Catalunya en l’actualitat, d’acord amb l’estudi, de 815,30 Ha ... [+ notícia sencera]


    - més info:

    delcamp.cat
    La Fura
    --
    Informació sobre la plataforma "No Fem el CIM" a:
    web: http://www.nofemelcim.org
    email: nofemelcim@gmail.com
    mòbil: 650.354.148

    Preparen la invasió logística del Penedès

    El nou plà el farà 8 vegades més gran que el CIM Vallès "el Logis" portarà al Penedès uns nivells de CO2 mai vistos fins ara.

    15/09/2009
    El nou pla afectarà el doble "408 hectarees" (8 vegades el CIM Vallès) A punt de donar via lliure a l’impacte ambiental del pla que beneirà el CIM ens trobem que la crisi econòmica ha propiciat el seu engreixament. A l’època CiU eren 220 Ha., es va reduir a 180 en el primer tripartit. Avui, recolzats per la crisi econòmica, arriba a 408 Ha. i la zona d’influència ha passat de tres municipis i una comarca a cinc municipis i dues comarques.





    Si bé és cert que unes 114 ha són boscos de ribera de la riera de Marmellar, ara incorporada al pla, també és cert que es torna a dibuixar la zona de campa prop de l’Arboç, per instal·lar-hi les vies d’espera per als quilomètrics trens de mercaderies que apareix en el primer projecte i va desaparèixer en el segon per suavitzar el seu impacte i fer-lo més creïble davant les reiterades manifestacions populars en contra.



    - més info: Comentaris al pla director urbanístic (pdf)

    2009/08/27

    Declaracions contundents contra el Logis


    Les JERC Penedès consideren que el Logis només respon als "interessos empresarials" de Tarragona i Barcelona
    19/08/2009 Les tres federacions comarcals de les JERC Penedès han manifestat en un comunicat que rebutgen el Logis Penedès ja que creuen que 'es basa només en els interessos empresarials de les metròpolis de Tarragona i Barcelona'. Responen així a les declaracions del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, on afirmava que el Logis podia resoldre el problema del nombre d'aturats, que afirmava que era un dels més elevats de la demarcació. Les JERC defensen que Sabaté 's'aprofita frívolament de la crisi actual' per justificar el projecte. 'Al Penedès se li està imposant una planificació que depreda el paisatge, amb una model productiu basat en l'emmagatzematge de mercaderies', afegeixen. (font: ACN)
    - més info: ACN
    - més info: 3cat24
    - més info: Penedès Digital
    - més info: Penedesfera

    ICV desmenteix al Delegat del Govern


    ICV censura la "frivolitat" de Sabaté respecte la Logis i Daniel Pi(ICV) desmenteix al Delegat del Govern a Tarragona.

    05/08/2009 El diputat d'ICV al Parlament, Daniel Pi, va negar ahir que el Departament de Medi Ambient ja hagi iniciat el procediment d'informació pública de l'informe ambiental del Logis Penedès com va anunciar la setmana passada el delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté. Segons Pi, ara s'ha entrat a registre l'informe preliminar, sobre el qual s'ha obert un període de consultes. Pi va anunciar que l'informe passarà un procés «llarg i complex». (font: Diari El Punt)
    Així mateix, des d’Iniciativa Banyeres censurem la frivolitat demostrada a l’hora de parlar dels llocs de treball que suposadament generaria el Logis Penedès, quan aquestes superfícies estan patint l’impacte directe de la crisi i no són immunes a les reduccions de plantilla, com demostra els ERE que afecten al CIM Vallès. En cap informe referent al Logis Penedès es fa referència a “5.681” llocs de treball. Caldria preguntar d’on ha tret el senyor Sabaté una xifra tan rodona, i quins interessos reals amaga una defensa tan aferrissada del projecte. (font: El 3 de vuit)
    - més info: El Punt
    - més info: El 3 de vuit

    2009/06/18

    Nou Alcalde d'ERC a l'Arboç: "Junts amb Banyeres en la lluita contra el Logis!!"

    Carles Ribé (ERC), nou alcalde, agafa el relleu d'en Joan Plana (CIU) i continuarà la defensa del Territori des de l’Ajuntament de l’Arboç en estreta col·laboració amb els altres municipis.

    16/06/2009 El nou Alcalde de l’Arboç Carles Ribé (ERC) agafa el relleu del fins ara Alcalde Joan Plana (CIU) tal com marca l’acord de legislatura. Així doncs continuaran el la linea pactada en totes les arees adquirint així, el nou Alcalde, el compromís de lluita contra la imposició de l’obsolet projecte Logis Penedès.

    En aquest acte hi van ser presents els dirigents d'Esquerra Joan Puigcercòs i Uriel Bertran, dirigents i parlamentaris d'ERC de la Vegueria Penedès i representants de la Diputació de Tarragona. La plataforma "No fem el CIM" va ser present amb pancartes antiCIM a l'acte de relleu d'Alcalde per tal de recordar el compromís dels dos partits (ERC i CIU) en la lluita contra el projecte del Macropolígon "Logis Penedès".

    Cal recordar que al igual que els dos partits al govern a Banyeres, a l'Arboç els dos partits que governen l'Ajuntament (ERC i CIU) van signar el Pacte de Gimenelles on es comprometen a fer una defensa activa del Territori contra el projecte d'instal·lació del CIM més gran de Catalunya entre els municipis de Banyeres i l'Arboç. Aquesta macroinfrastructura es va planejar d'esquenes als dos municipis i no ha estat consensuada amb el territori i tant els 2 Consells Comarcals del Penedès així com 14 ajuntaments entre ells el Vendrell, Vilafranca i Vilanova han expressat ja el seu rebuig. Així mateix més de 5000 signatures han estat ja recollides i més de 1200 allegacions s'han presentat contra el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona.En el seu discurs Carles Ribé va denunciar la falta de diàleg de la Generalitat amb el Penedès tant per intentar imposar el CIM més gran de Catalunya com per ignorar el moviment de construcció de la futura Vegueria Penedès.

    Així doncs el nou Alcalde va replicar a aquells liders del PSC que proclamen la necessitat del Logis que encara que la Generalitat comencés a fer-lo no estaria llest fins d'aquí a 4 o 5 anys (quan ja s'haurà superat la crisi). I que en cap cas resoldrien el tema de l'atur quan la mateixa Generalitat vol fer creixer les notres comarques i multiplicar per sis la població actual. També es va destacar que actualment tenen molt pocs terrenys comprats, que els pocs que tenen estan fora de l'area projectada i que en la situació de Crisi actual CIMALSA ja fa temps que ha parat de comprar.

    Una vegada és més, la plataforma No fem el CIM demana la retirada "total i definitiva" del projecte Logis Penedès, per tal de no condemnar a la nostra comarca al monocultiu de la logística que ha demostrat ser més fràgil fins i tot que la construcció..

    2009/06/04

    ICV passa el relleu a CIU en la defensa del Territori contra el Logis Penedès

    Dissabte passat a Banyeres del Penedès es va ratificar el pacte de legislatura entre ICV i CIU amb el canvi d’Alcalde amb la continuitat en la lluita activa contra l'obsolet Logis Penedès.

    02/06/2009 Aquest dissabte passat es va produir el relleu de l'alcalde de Banyeres, així doncs en Jose María Abril (ICV) desprès dels seus 2 anys al cap de l'Ajuntament va donar pas a la Núria Figueras (CIU) complint així amb el pacte de legislatura que entre d'altres temes inclou la lluita activa per part de l'Ajuntament en contra del Logis Penedès.
    La plataforma "No fem el CIM" va ser present en aquest acte per recordar els compromisos presos amb els votants de les dues formacions polítiques (Iniciativa i Convergència) i el membres de No Fem el CIM van desplegar les pancartes contra l'obsolet projecte "Logis Penedès".

    Recordem que tant l'actual Alcaldessa Núria Figueres com el fins ara Alcalde José María Abril van signar el Pacte de Gimenelles (juntament amb els altres municipis) on es comprometen a fer una defensa activa del Territori davant d'aquest Macropoligon de 200ha, que la Generalitat estava planejant d'amagat dels habitants de les nostres comarques. Recordem que aquesta macroinfraestructura no ha estat consensuada amb el territori i que tant els 2 Consells Comarcals del Penedès així com 14 ajuntaments entre ells el Vendrell, Vilafranca i Vilanova han expressat ja el seu rebuig. Així mateix més de 5000 signatures han estat ja recollides i més de 1200 al·legacions s'han presentat contra el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona.

    La plataforma s'està plantejant d'emprendre accions legals contra l'administració degut a la falta de resposta a aquestes al·legacions presentades ja fa 6 mesos i que haurien d'haver estat contestades durant el mes de febrer.

    Tot això evidencia una falta total de respecte a la participació ciutadana en temes que afecten directament a la qualitat de vida del habitants de les nostres comarques.

    Falta total de respecte per part de la Generalitat vers al Penedès que es pot observar també a l'Alt Penedès on desprrès d'haver aconseguit un consens entre totes les forces polítiques sobre el Pla Director de l'Alt Penedès, des de la Generalitat no tant sols no es té en compte sinò que preveu creixements futurs massificats per aquesta comarca, amb un Quart Cinturò que dibuixen des dels cada vegada més llunyans despatxos de Barcelona.

    Una vegada és més, la plataforma No fem el CIM demana la retirada "total i definitiva" del projecte Logis Penedès, per tal de no comdemnar a la nostra comarca al monocultiu de la logística que ha demostrat ser més fràgil fins i tot que la construcció.