Sortint al pas de la campanya mediàtica orquestrada a favor del Logis-Penedès —sobretot del PSC— s’ha de matisar que, l’argument de pal·liar l’increment del nombre d’aturats mitjançant la logística, no té res a veure amb una necessària planificació econòmica racional del territori. Omplir la comarca de naus i blocs de pisos indiscriminadament és una solució barroera. Un recurs fàcil tenyit de demagògia.
Davant d’una situació com aquesta, en què el sector immobiliari té un paper determinant en el desenvolupament de l’economia penedesenca, cal emprar arguments més adients i dissenyar uns objectius més enllà de les simples frases maniqueistes.
És el moment d’analitzar l’atur des d’una perspectiva més àmplia i profunda. No perdem de vista la incidència negativa que ha tingut el creixement urbà descontrolat sobre l’economia de la comarca.
L’opinió pública n’és conscient —amb l’oposició al Logis— i per això reclama de les administracions una actitud més responsable i solidària, exempta de comportaments individualistes i messiànics, i menys lligada als interessos polítics i immobiliaris.
Mentre no es demostri que les coses es fan amb sentit comú, coherència i amb consens de tot el territori es seguirà pensant que les AREs, els golf, el Corte Inglés i els Logis amaguen interessos ocults contraris a un model territorial equilibrat. No és admissible malbaratar el nostre recurs més escàs i valuós: la terra, a qualsevol preu, ni per les presses de la crisi. Fer-ho així, demà tindrem més atur i menys terra.
A hores d’ara ja s’ha insistit prou que la posició estratègica del Penedès, no només ho és per la logística —interessos aliens—, també gaudeix d’una gran oportunitat de potenciar els seus valors ambientals —constitució interna— com a model econòmic d’un territori propi, alternatiu i complementari del metropolità, molt més qualificat, productiu i estable a llarg termini. Sabem que aquest camí és més difícil. Caldrà veure si s’està disposat al canvi o seguirem dilapidant-lo camuflats sota la retòrica de frases inconsistents.
1 comentari:
Totalment d'acord. El model de creixement econòmic que s'ha potenciat i incentivat des de les institucions públiques pel Baix Penedès ha estat la construcció, mentre l'evolució de l'ATUR a la comarca des de 2001 fins avui no ha fet res més que CRÉIXER.
Mirem les dades: hem passat de 1.421 aturats el 2001 a 3.822 el 2007 (les del 2008 més val no saber-les...).
Per tant, la pregunta que ens hem de plantejar des de la societat baixpenedesenca és: realment volem continuar creixent amb la construcció com a motor econòmic, o volem tenir altres fonts de creació de riquesa més viables i respectuoses amb el medi ambient?
La solució no ha de ser pas fàcil de trobar, però si no ens fem la pregunta continuarem anant en una mala direcció.
Publica un comentari a l'entrada