2006/10/17

No Fem el CIM es manifesta al Vendrell

La plataforma manté el poder de convocatòria i dedica un minut de silenci a Julián Fernández.

Ahir, diumenge 15 d’octubre, va tenir lloc la quarta manifestació de la Plataforma No Fem el CIM. El lloc escollit va ser el Vendrell per ser la capital de comarca del Baix Penedès.

En aquesta ocasió la lectura del manifest va ser substituïda per un minut de silenci en record a Julián Fernández, mort en accident de moto el mateix diumenge al matí, i que era un dels principals contactes de la Plataforma a Vilafranca del Penedès i, per extensió, a tot l’Alt Penedès.

Després d’aquest dolgut minut de silenci, la comitiva va començar la marxa per l’avinguda Josep Carner fins a arribar a la rotonda d’accés al Vendrell per la carretera de Sant Salvador (davant del monument als castells de Josep Cañas), lloc on la manifestació va ser dissolta.

Tanmateix, després d’haver-se desconvocat la concentració, des d’aquest mateix punt molts dels participants van continuar caminant uns dos quilòmetres més fins a arribar a la N-340 on, a títol individual, van ocupar la carretera, fet que va obligar a desviar el trànsit per rutes alternatives i va provocar, de retruc, l’embús de la via a la rotonda d’accés a l’autopista AP-7, a l’alçada de Coma-ruga.

Passats quinze minuts, la comitiva va reeprendre el camí de retorn cap al centre del Vendrell, el punt d’origen. Va ser llavors quan el tinent alcalde de l’Ajuntament del Vendrell, Josep Lluís Pascual Navarro, va increpar els manifestants titllant-los de “gentussa”. Per aquest motiu, els convocats, pacíficament i reivindicant el seu dret a decidir, van mostrar el seu rebuig a la construcció del polígon logístic cridant lemes com “No fem el CIM” o “No al polígon logístic”.

Les accions de protesta es repetiran al llarg de tota la campanya electoral i es preveu aconseguir un contacte directe amb els representants de tots els grups polítics instant-los a posicionar-se en contra del CIM.

Recordem, una vegada més, que totes les accions de la Plataforma van encaminades a aturar el CIM, projecte que amenaça tot el Penedès.

2006/10/16

La propera manifestació de No Fem el CIM es trasllada al Vendrell

Diumenge que ve, dia 15 d’octubre, la Plataforma No Fem el CIM ha convocat una nova manifestació de protesta en contra de la instal·lació del CIM Logis Penedès. En aquesta ocasió, el lloc de trobada serà davant del Centre Cívic l'Estació del Vendrell, a les 17:30 hores, des d’on es prosseguirà pel carrer Jaume Carner fins arribar a la Riera de la Bisbal.

Precisament, és en aquesta població on el PSC del Baix Penedès es manté com l’únic grup que dóna suport a la construcció d’aquesta infraestructura, exceptuant els posicionaments contraris del PSC de Sant Jaume, de Llorenç i de Bellvei; i tenint en compte també la postura contrària manifestada pel PSC de l’Alt Penedès.

La Plataforma espera comptar amb una gran participació ciutadana, tal i com ja ha succeït en les darreres convocatòries, perquè és la manera de demostrar la força que tot el Penedès fa enfront d’aquest projecte desmesurat.

La mobilització tindrà lloc després que el Consell Comarcal del Baix Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès hagin aprovat recentment la moció en contra del CIM.

Xavier Sabaté es nega a parlar amb la Plataforma i fuig ràpidament amb cotxe

Dimecres, dia 11 d’octubre, la Plataforma No Fem el CIM, seguint la seva campanya de rebuda de polítics al Penedès, va assistir a l’inauguració d'un vial d'accès a les Masies de Sant Miquel (terme municipal de Banyeres), que havia de comptar amb la presència de Xavier Sabaté, Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, i d’Avelino Menéndez, alcalde de Banyeres.

Més d’una trentena de membres de la Plataforma van rebre als polítics convocats amb un to pacífic i van mantenir un silenci sepulcral durant el discursos del Conseller i de l'alcalde que, per la seva part, van intentar obviar la presència de No Fem el CIM en tot moment.

Després dels parlaments, la Plataforma va seguir darrera de la comitiva institucional, de nou sense manifestar cap tipus de protesta, i només limitant-se a fer visibles les pancartes en contra del CIM perquè quedessin plasmades en cadascuna de les fotografies de rigor.

El portaveu de la Plataforma va intentar parlar amb el Conseller, tal com ja s'havia fet amb Artur Mas i José Montilla. Tanmateix, Xavier Sabaté va ignorar-lo i va dirigir-se directament a les taules on hi havia el pica-pica. Poc després, se li va intentar fer arribar un document per a signar la retirada del Logis Penedès, però de nou el Conseller va fer-ne cas omís i es limità a demanar el cotxe oficial per marxar ràpidament.

Després de la marxa del Conseller, es va poder parlar amb l'alcalde de Banyeres en un to amistós preguntant el perquè de la sobtada fugida del Conseller, tot i haver-se mantingut una rebuda pacífica. Va ser llavors quan, el parlamentari Martí Carnicer (representant del PSC Baix Penedès) va estirar literalment el braç de l'alcalde per evitar que aquest mantingués, precisament, una conversa amb els membres de No Fem el CIM.

Sigui quin sigui el resultat, la Plataforma s’ha plantejat continuar amb aquests actes de rebuda de representants polítics, almenys mentre duri la campanya electoral.

La Plataforma desmenteix els arguments del PSC del Baix Penedès en roda de premsa

Tal i com estava previst, el passat dimarts 10 d’octubre, a les 19:30 hores, la Plataforma No Fem el CIM va convocar una roda de premsa davant els mitjans de comunicació per explicar detalladament la seva postura contrària a la construcció del CIM Logis Penedès.

Els portaveus de la Plataforma van començar fent balanç de les accions dutes a terme fins al moment, citant l’èxit obtingut en les tres manifestacions convocades; i van declarar novament la no vinculació de la Plataforma amb els actes descontrolats vers la figura de l’alcalde de Banyeres.

El motiu principal de l'acte, però, era desmentir els arguments utilitzats pocs dies abans pels membres del grup socialista del Baix Penedès quan, favorables a la construcció del polígon logístic, van al·legar que aquest aportarà 3.000 nous llocs de treball de baixa qualificació professional, que és el que necessita la comarca.

La Plataforma No Fem el CIM, contrària a aquesta postura, disposava ja de prous arguments per respondre aquestes afirmacions i per justificar l’impacte negatiu del CIM per la comarca. Entre d’altres, argumentà que el Penedès té actualment una taxa d’atur residual i que, per tant, no necessita una infraestructura logística d’aquesta embergadura per cobrir llocs de treball que, ara per ara, són inexistents. A més, en cap cas l’oferta laboral es pot limitar a ser de baixa qualificació si el que es pretén és generar riquesa i qualitat a la zona.

També declarà que un polígon logístic plantejat de la manera com ho està el Logis Penedès no suposa, ni de bon tros, una ocupació laboral tan elevada. Així ho afirmà el mateix José Montilla, Primer Secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, el passat diumenge a Vilanova.

La Plataforma té clar que, en el cas que el CIM generés els llocs de treball que la Generalitat ha calculat, aquests no recaurien directament en els ciutadans del territori, sinó en treballadors foranis, amb el conseqüent augment desmesurat del nombre d’habitants dels municipis, agreujant el problema actual.

Finalment, es va sol·licitar l’aturada definitiva del projecte Logis Penedès i va instar, un cop més, a les diferents administracions a redactar un Pla Director pel Baix Penedès que contempli la defensa del territori davant d’agressions com aquesta. També es va aprofitar per fer la presentació pública de la maqueta del tríptic de la Plataforma.

Després de la roda de premsa, cap a les vuit de la tarda, tingué lloc una assemblea general amb tots els membres de No Fem el CIM on, principalment, es determinaren les accions a emprendre per aconseguir el compromís dels diferents líders polítics per aturar la construcció del CIM abans i després de les comicis electorals del dia 1 de novembre.

Unanimitat en contra el CIM al Consell Comarcal de l’Alt Penedès

El passat 9 d’octubre, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès va votar la moció contra el CIM Logis Penedès en ple. Aquesta va ser aprovada amb la totalitat de vots. Recordem que el Consell Comarcal esta format per 11 membres del PSC, 10 de CIU, 3 d'ERC i 1 del PP.

Precisament, en cadascuna de les intervencions d’aquests grups, es va fer una aposta clara per la necessitat de rebutjar projectes tan destructius com és aquest polígon logístic que, a més, està pensat des de Barcelona i d’esquenes als penedesencs.

Tal i com es va fer a l'Ajuntament de Vilafranca, una de les portaveus de la Plataforma, Carmina Malagarriga, va llegir un discurs que, entre d’altres, reclama la necessitat d’elaborar un Pla Director que vetlli contra les agressions al territori.

Membres del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd de Vilafranca, de la Plataforma per una Vegueria Pròpia i de l'Associació en contra del Parc Eòlic de Pontons també van ser presents a l’acte, donant el seu suport a No Fem el CIM.

Al finalitzar la votació a mà alçada, la totalitat dels assistents al ple van aplaudir durant més d'un minut la resolució presa.

El suport del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, una setmana després d'haver-se aprovat la mateixa moció al Consell Comarcal del Baix Penedès, és un reflex de la unitat penedesenca per la defensa del territori.

2006/10/08

La Plataforma No Fem el CIM rep els líders polítics amb carabasses

Aquest cap de setmana, les accions de la Plataforma No Fem el CIM s’han encaminat a aconseguir el compromís dels candidats a la presidència de Catalunya per aturar el projecte del Logis Penedès.

Divendres a la tarda, una representació de la Plataforma va concentrar-se davant les portes de la nova seu de Convergència Democràtica de Catalunya de Segur de Calafell, que Artur Mas havia d’inaugurar a les 19 hores. El grup va rebre el líder de CIU amb un missatge ben clar: sol·licitar que llegís i signés un manifest pel qual es compromet a aturar la construcció del CIM.


Mas i els portaveus de la Plataforma mantingueren una xerrada informal que es caracteritzà per un to distés i alguns instants d’humor, sobretot quan la Plataforma obsequià a Mas amb una carabassa, simbolitzant la mala gestió política que el seu partit va dur a terme durant la darrera legislatura al capdavant del govern català.


Per la seva part, durant l’acte inaugural, Mas comentà que faria el que fos possible perquè el projecte del CIM Penedès no es tirés endavant si els ciutadans s’hi oposaven.



Dissabte fou el torn de José Montilla. Una àmplia representació de la Plataforma es concentrà al centre de Vilanova i empaperà amb cartells de No Fem el CIM tota la Rambla, lloc on estava previst que el líder del Partit Socialista de Catalunya fes un recorregut a peu fins arribar al Centre Cívic de Sant Joan, on compareixeria davant dels seus simpatitzants a les 19 hores.


L’arribada de Montilla es retardà més del compte, però l’espera va valer la pena. La Plataforma aprofità per repartir octavetes, informant als vilanovins sobre el CIM, i recollint signatures de suport. Queda palés que encara hi ha gent que ignora què és el CIM i que se sorprenen de la barbaritat que representa quan en tenen coneixement.


Finalment, Montilla modificà la seva agenda i, passats quarts de set, arribava amb cotxe a les portes del Centre Cívic. Allà, l’esperava la Plataforma amb pancartes, domassos i octavetes. El més sorprenent fou que Montilla, fent al principi cas omís dels simpatitzants concentrats, s’acostà directament al grup de protesta i entaulà una conversació fluïda amb els seus portaveus.

Com en el cas d’Artur Mas, se sol·licità a Montilla la seva signatura de compromís a la no construcció del CIM. Va haver temps d’explicar-li pausadament tota la problemàtica generada entorn del polígon logístic, els afectes mediambientals adversos que durà, a més de l’impacte sobre el territori i el greuge a les poblacions del Penedès.

Després d’escoltar les paraules de la Plataforma, Montilla assegurà que, ni molt menys, el CIM portarà 3.000 llocs de treball com s’ha dit, al·legant que una infraestructura logística com aquesta implica la necessitat de molt poca mà d’obra.

De nou, els portaveus de la Plataforma obsequiaren al polític amb una carabassa amb la imatge de No Fem el CIM i embolicada amb una senyera. En aquest cas, era el símbol de la mala política territorial que l’actual Govern de la Generalitat està desenvolupant i el suspens per voler continuar un projecte desmesurat que, a més, va nèixer del principal partit de l’oposició.

Aquestes accions de protesta pacífica es repetiran al llarg de tota la campanya preelectoral i es preveu aconseguir un contacte directe amb els representants de tots els grups polítics instant-los a posicionar-se en contra del CIM.

D’altra banda, les accions no s’han aturat les nits del cap de setmana. Ans al contrari, el mateix divendres la Plataforma fou present al concert d’Obrint Pas del poliesportiu de Vilafranca on, només aquella nit, es recolliren més de 600 signatures de suport. A més, es feren parlaments des de dalt de l’escenari, es muntà una parada amb samarretes i es repartiren cents d’octavetes informatives entre els assistents.

Dissabte a la nit es va repetir la mateixa acció, en aquest cas a la zona escolar del Vendrell, on tocaren grups com Different Way o Baeturia. Les pancartes cobrien les parets del gimnàs del centre educatiu de Secundària i, novament, la resposta va ser massiva. Des d’allà es convocà a tota la gent a assistir a la concentració programada al Vendrell el proper 15 d’octubre a les 17:30 hores.

L'Ajuntament de Llorenç es posiciona en contra del CIM

El passat 4 d’octubre l’Ajuntament de Llorenç votava la moció en contra del CIM Penedès. El resultat va ser aclaparador: d’un total de nou regidors, set vots a favor (2 d’AMPLL, 3 de CIU, 1 d’ERC i 1 del PSC) i dues abstencions (1 del PSC i 1 de CIU) d’un total de nou regidors.

Per tant, la moció va ser aprovada amb cap vot en contra i se suma a la d'altres ajuntaments que ja s'han manifestat al respecte.

2006/10/05

El Consell Comarcal del Baix Penedès aprova per majoria la moció en contra del CIM amb l’única oposició del PSC

Dimarts, 3 d’octubre, a les 19 hores el ple del Consell Comarcal del Baix Penedès va votar la moció en contra de la construcció del Logis Penedès presentada per la Plataforma No Fem el CIM.

Com en el cas de l’Ajuntament de Vilafranca, un portaveu de la Plataforma va exercir el seu dret de paraula, durant el qual llegí un manifest i sol·licità als membres del ple que recolzessin la moció, al·legant que el Penedès es mereix un desenvolupament més gradual i sostenible.

El resultat fou l'aprovació de la moció per 14 vots a favor (ERC, CIU i ADC), 9 en contra (PSC) i 1 abstenció (PP). Així, l’única oposició va venir de la mà del partit socialista, grup que pretén construir aquesta macroinfraestructura sense tenir en compte l’opinió dels ciutadans i, ni tan sols, escoltar la protesta de les moltes persones que eren presents a l’acte.

Sigui com sigui, la moció ha obert les portes al debat futur de com els diferents consellers volen que es desenvolupi el territori: si a través de projectes grandiloqüents com el CIM que hipotequen la comarca només per uns quants llocs de treball que, en cap cas, generen valor afegit; o bé, a mitjançant models de desenvolupament innovadors i menys agressius pel territori.

Ja ERC va al·legar, durant la seva intervenció, que els llocs de treball que generarà el CIM portaran més desavantatges que avantatges i que, per tant, és necessari apostar per activitats de qualitat, com són l’agricultura moderna i la indústria derivada d’aquesta o el sector serveis (turisme, comerç, etc.).

Des de la Plataforma reivindiquem novament que els representants polítics apostin per un model urbanístic i econòmic harmònic pel Penedès, que estudiïn les necessitats i les mancances reals del territori i que, sobretot, defugin d’infraestructures desmesurades que provenen d’interessos aliens a la comarca.

No Fem el CIM a l'EcoFira de Sant Cugat


La Plataforma
va estar present a la 4a Fira Mediambiental del Penedès (Eco Sant Cugat).

Sens dubte, el dia 1 d’octu bre va ser una diada plena d’accions. Sumat a la presència de la Plataforma al concurs de Castells de Tarragona, altres representants de No Fem el CIM van assistir a la 4ª Fira Mediambiental del Penedès, que va tenir lloc a Sant Cugat Sesgarrigues durant tot el dia.

La Plataforma va compartir un dels stands de la Fira amb els companys del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd al llarg del matí. Tan uns com altres van informar als assistents, sobretot aquells que s’apropaven a l’stand per donar ànims i transmetre que comptem amb el seu suport. Algunes de les opinions recollides feien referència sobretot a la destrucció del paisatge i dels recursos naturals, així com a la degradació del territori en general.

La Plataforma va repartir molts decàlegs i es van recollir prop de 200 signatures de suport més.

Cap a quarts de vuit de la tarda, l’Eco Sant Cugat s’acomiadà fins l’any vinent amb un concert de música tradicional a càrrec del grup Pitança i la degustació d’un berenar popular.

2006/10/03

No Fem el CIM al Concurs de Castells de Tarragona


Una representació de
la Plataforma No Fem el CIM informa al públic assistent sobre l’amenaça que aquest projecte comporta pel Penedès

Aquest diumenge, dia 1 d’octubre, un grup de representants de la Plataforma No Fem el CIM va anar a Tarragona en motiu de la celebració del Concurs de Castells a la Plaça de Braus. L’objectiu era donar a conèixer la problemàtica del CIM més enllà del Penedès a

profitant un acte que desperta tanta expectació.

Amb les grades plenes de gent i la plaça vestida dels colors de les colles participants, es van arribar a penjar quatre pancartes i, després, es van repartir prop de 1.000 decàlegs al públic assistent.

La Plataforma va manifestar la seva protesta durant tot l’acte, que va durar gairebé 7 hores, prou temps perquè les càmares de TV3 i altres mitjans de comunicació captessin reiteradament les quatre pancartes de No Fem el CIM.

Les mostres de suport van ser enormes, especialment les provinents dels espectadors vilafranquins, que invaïen un ampli sector de les grades. Fins i tot, un cop finalitzat el concurs, foren els propis guanyadors, els Castellers de Vilafranca, els qui simpatitzaren amb la causa de la Plataforma. Des d’aquí, volem felicitar a la colla castellera per revalidar el primer premi i, sobretot, agrair-los el suport mostrat.

Experiències com aquesta demostren que, amb poc esforç, la difusió en contra del CIM té una gran recompensa.

Segon correbars a Llorenç del Penedès

El passat dissabte, 30 de setembre, es va celebrar un nou correbars en contra del CIM. En aquesta ocasió, el recorregut tingué lloc pels carrers i bars de Llorenç. El lloc de trobada fou Can Kildo a quarts d'onze de la nit, on s'apelgaren més d'un centenar de persones. El so de gralles, sacs i flabiols encapçalava la comitiva, mentre els bastoners donaven un aire festiu amb les seves actuacions.

Després d'aquest acte, la Plataforma té preparats una sèrie de concerts pels municipis del Penedès on farà sentir, un cop més, la seva protesta.

El 97% dels lectors de La Fura diu "No al CIM"

Aquest és el resultat extret de l'enquesta que La Fura proposava la setmana passada a tots els seus lectors.

Davant la pregunta Estàs d'acord en destinar 186ha de la plana del Penedès per a la construcció del polígon logístic Logis Penedès?, un 97% dels enquestats contestaren amb un NO enfront de només un 3% que votà a favor de la construcció de la infraestructura.

La claretat d'aquest sondeig públic ens dóna forces per continuar amb la protesta.